Karatavuk

Passeriformes > Turdidae > Turdus merula

 

Ormanların, tarlaların, bahçelerin ve parkların çok bilinen, yaygın ve koyu renkli bir ardıç türüdür. Erkeği dikkat çekici derecede siyahtır (özellikle yemyeşil ormanlık alanda), gagası ve göz halkası parlak turuncu-sarıdır. Dış kanadı ve kanat altı uçuşta açık renktir. Dişisi koyu kahverengi, gagası koyu ya da sarıdır; boğazı açık renk ve çizgili, alt tarafı hafif beneklidir, ancak hiç bir zaman belirgin bir deseni yoktur, yerdeki rengi ‘benekli’ ardıçlardan her zaman daha koyu ve mattır. Genci benzer ya da daha kızıldır, başı  pas kızılı sırtı ve kanat örtüleri pas rengi-kirli sarı beneklidir. Ergen erkeği mat siyah, kanatları daha kahverengi, gagası ve göz halkası koyudur. Sesi yumuşak, ince ve tiz, titrek bir ‘srriii’; uyarı sesi gür, isterik ve hızlı bir takırdamadır. Özellikle karanlıkta sıkça yükselen bir ‘çuuuk’, çınlayan bir ‘pink pink’. Ötüşü düzensiz olarak sonlanan yumuşak, akıcı ve müzikal şakıma cümlelerinden oluşur.

 

 

Blackbird

 

Kod

Boy 

Kanat açıklığı

Yumurta boyutu

Yumurta sayısı

Kuluçka süresi

Kuluçka dönemi

11870

23,5-29 cm

 

24-35 x 18-24 mm

3-5, nadiren 6-9

12-15 gün